Shipping Technology & Simwave/Transafe starten samenwerking voor een veiligere binnenvaart

gepubliceerd op do 20 februari 2020

ROTTERDAM, 17 februari 2020 – Shipping Technology en Simwave/Transafe hebben op vrijdag 14 februari een samenwerkingsovereenkomst gesloten om nautische incidenten in de binnenvaart verder omlaag te brengen. Remco Pikaart (Founding Partner Shipping Technology) en Marcel Kind (Managing Director Simwave en Maritime Advisor bij Transafe) willen met deze samenwerking de expertises van beide bedrijven benutten om de sector veiliger te maken.

Op weg naar een slimmere binnenvaart
Met de intelligente hard- en software van Shipping Technology wordt artificial intelligence ingezet om data uit de binnenvaart te gebruiken in verschillende applicaties. Hiermee worden de dagelijkse operationele activiteiten aan boord van schepen ondersteund en verbeterd. Veiligere vaarroutes, efficiëntere omgang met brandstof, preventief onderhoud identificeren, dit soort zaken worden mogelijk dankzij de vergaande digitalisering die Shipping Technology biedt.

Marcel Kind: “Met de unieke technologie van Shipping Technology zijn we nog beter in staat om nautische incidenten te voorkomen. Wanneer er onverhoopt toch een incident plaatsvindt, kunnen we dit laten analyseren door de incidentonderzoekers van Transafe en de geanonimiseerde gegevens in de simulatoren van Simwave laden voor verder onderzoek en training. Dit is voor de binnenvaart een unieke en complete aanpak.”

Remco Pikaart van Shipping Technology vervolgt: “Transafe is marktleider in de binnenvaart op het gebied van veiligheid. Door deze samenwerking kunnen we verder onderzoeken waar Shipping Technology de toegevoegde waarde uit nautische data kan terugleveren aan de klant. Met als doel schippers en vlooteigenaren te ondersteunen in een veiligere nautische operatie maar ook op onderhoud en andere relevante processen aan boord.”

Door de samenwerking met Simwave en Transafe ontstaat een producten- en dienstenpakket dat tot aanzienlijke vermindering van risico’s leidt tijdens operationele werkzaamheden aan boord van binnenvaartschepen. Dit pakket bestaat onder meer uit:

  • Op schepen met de ‘Black Box Pro’ van Shipping Technology wordt een koppeling gerealiseerd op de MARAD Onderhoudssoftware van Transafe. Op deze manier wordt het onderhoudssysteem automatisch gevoed met de meest recente data aan boord waardoor onderhoud doeltreffender kan worden uitgevoerd. Preventief onderhoud kan aan boord voorspeld worden, waardoor significante kostenbesparingen voor de scheepseigenaren worden gerealiseerd.
  • De data van Shipping Technology zullen worden gebruikt bij Simwave simulatortrainingen om onder andere te analyseren wat de ideale vaarroute is op bepaalde strekken van de rivier en schippers te voorzien van nog realistischere trainingen.
  • Voor incidentonderzoeken wordt de historische geanonimiseerde data van aanvaringen/near-misses en grondingen gebruikt om te analyseren wat er exact gebeurd is en via de simulatietechnologie wordt vervolgens geanalyseerd in hoeverre het incident te voorkomen was. Hiermee kunnen nog doeltreffender trainingen worden ontwikkeld.
Switch The Language
    Winkelmand