TRANSAFE ACADEMY GESTART IN ANTWERPEN

gepubliceerd op do 31 augustus 2017

Kennisoverdracht, enthousiasme en gebak. Dát waren de ingrediënten van de allereerste ADN cursus van Transafe BVBA op Belgische bodem. Maar er is meer. Binnenkort wordt ook een state-of-the-art maritiem trainingscentrum operationeel met maar liefst 59 simulatoren.

In Antwerpen ging vorige week de allereerste ADN training van start met vijf cursisten. In een prima sfeer werd door de mannen hard gewerkt. En met resultaat. De deelnemers haalden voor de herhalingscursus stuk voor stuk de eindstreep. Geen uitzondering want het slagingspercentage bij de Transafe Academy is hoog. Volgens Bart Vervaart, veiligheidsadviseur én de enthousiaste trainer voor de klas, ligt dat ‘wel boven de 90%.’ Dat resultaat krijgen de mannen niet cadeau. ‘Daar moeten de deelnemers wel wat voor doen, vult managing director Cristiaan Heuvelman aan. ‘Je kunt zeker zakken. Maar wij gebruiken een onderscheidende formule. Wij werken heel bewust met kleine groepen en met ervaren en praktijkgerichte trainers. Persoonlijke begeleiding staat daarbij hoog in het vaandel. Mensen ervaren die zaken ook echt als meerwaarde. Dat zijn de sleutels voor het hoge slagingspercentage en daarmee tegelijk het onderscheidende element.’

Best practice
De basis van Transafe is te vinden in Hendrik-Ido-Ambacht. Vorig jaar volgden meer dan 500 deelnemers een cursus of training via de Transafe Academy. Een aantal dat in 2017 naar verwachting overschreden gaat worden. En juist vanwege die grote vraag opereert Transafe sinds mei dit jaar ook vanuit het hart van het Antwerpse havengebied. In een goed geoutilleerd gebouw, tussen het tweede en derde havendok, levert de opleider trainingen aan Belgische klanten. Lokale roerganger Thijs Goedeme is daarbinnen verantwoordelijk voor Quality, Health, Safety, Security, Environment (QHSSE). Hij zorgde ook voor erkenning door de Belgische overheid. Klanten worden vanuit de Vosseschijnstraat servicegericht bediend als het gaat om het ontzorgen, supporten en continue verbeteren van processen gerelateerd aan veiligheid, gezondheid, welzijn, milieu, kwaliteit en beveiliging. Alles gebaseerd op actuele, wettelijke regelgeving en best practice.

Sectoren
Transafe biedt in dat verband een scala aan opleidingen bedoeld voor de binnenvaart, offshore en terminalpersoneel. Steeds met de scoop op klantbehoefte en klantgerichtheid. Heuvelman: ‘Daar doen wij veel moeite voor. Wij zorgen voor goede lesruimte met de benodigde faciliteiten en steken veel tijd in kwalitatief en actueel cursusmateriaal. Voor schepen met LNG aangedreven motoren, ontwikkelden wij de LNG cursus. Als Veiligheidsadviseur kennen wij die branche ook heel goed. Dat is belangrijk.’ Voor de binnenvaart verzorgt Transafe ADN trainingen, RID trainingen voor het spoor en ADR trainingen voor het wegtransport. Als er vraag is naar know how omtrent vervoer van gevaarlijke stoffen voor zeevaart- en luchttransport, verzorgt de opleider deze trajecten ook. ‘Daar hebben wij mensen voor in huis. Net als voor incidentmanagement, audits, opfriscursussen en diverse andere veiligheidstrainingen. Onze trainers komen uit alle sectoren en weten waar zij over praten. Cursisten merken dat ook.’

Simwave
Een ander interessant nieuwtje uit de kombuis van Transafe is de bouw van een spraakmakend maritiem simulatiecentrum. Het nieuwe bedrijf Simwave BV werkt hard om dat in Barendrecht te realiseren. Het centrum beslaat straks een vloeroppervlakte van maar liefst 5.000 m2. Heuvelman: ‘In het gebouw komen zogenaamde full mission simulatoren. Er is een complete scheepsbrug nagebouwd, één op één, die wordt ondersteund door 360 gradenprojectie. Verder zijn er machinekamersimulatoren die in een volledige nagebouwde machinekamer staan opgesteld, verdeeld over twee verdiepingen van het gebouw.’ Ook komen er simulatoren voor sleepboten, cruise- en binnenvaartschepen. Voor navigatie, communicatie en emergency respons operations voor het vervoer van chemicaliën, LNG en olieproducten beschikt Simwave, en daarmee Transafe, straks ook over de nodige simulatoren. ‘Al met al wordt het een unieke trainingsfaciliteit.’ Naar verwachting gaat dit trainingscentrum medio november van start.

Switch The Language
    Winkelmand